Wat een massage voor je paard kan doen

Bokt je paard wel eens? Buigt hij slecht of loopt een beetje te protesteren? Het zadel ligt goed en het gebit is na gekeken? Grote kans dat je paard baat kan hebben bij een massage of bewegingstherapie omdat hij ergens in zijn lijf vast zit.

Hierbij kan ik helpen om je paard zich weer beter in zijn lijf te laten voelen en voor jou dat je weer lekkerder kunt rijden.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Eerst voel ik je hele paard af op zoek naar probleem plekken, spanningen. Meestal heb ik snel gevonden waar het zit. Dan kan ik gaan behandelen.

Ik zoek naar een manier die bij het paard past.

Het ene paard houdt meer van een wat stevigere massage, het andere meer van zachte technieken. Wat grappig is, is dat ik zelf twee heel verschillende paarden heb. Symphony, mijn volbloed met een hele moeilijke rug, zij houdt van een stevige massage. Hoewel ze qua rijden en in de omgang heel gevoelig voor druk is, vindt ze juist stevige druk van de massage het fijnst.

Dan Bo, mijn drukke “Truus de Mier”, mijn ongeduldige hittepetit, zij vindt nou juist een super zachte methode fijn. Bij haar maak ik graag gebruik van de Masterson methode, waarbij ik met mijn hand over de blaasmeridiaan strijk en kijk naar subtiele reacties van Bo. Bij deze methode is het vooral het paard dat bepaalt, tempo en druk. Bij een sportmassage bepaal ik als behandelaar vooral het tempo en welke plekken ik extra aandacht geef.

Wat mij verwondert is dat Bo bij de Masterson methode helemaal rustig blijft staan, terwijl ze als je haar rug met steviger technieken behandelt wegloopt. Daarom dus op zoek naar de juiste manier voor jouw paard en ook waar jij je als baasje goed bij voelt.

Zo ken ik iemand die sportmassage ok vindt, maar de meer alternatieve methodes niet ziet zitten.

Elk paard is anders, elke behandeling is anders.

Maar het resultaat is dat ze na behandeling ruimer bewegen. Hier is zelfs onderzoek naar gedaan. Paarden werden aan de achterhand gemasseerd en het bleek dat ze na de massage een duidelijke grotere pas maakten. Dat is natuurlijk prachtig.

Een ander positief effect is ontspanning. Ik vind eigenlijk ook niets zo leuk als dat het paard tijdens de behandeling duidelijk ontspant en dit laat zien door te gapen of zijn ogen dicht te doen of de onderlip te laten hangen.

Een massage brengt van alles teweeg in het paardenlichaam. Zo verbetert de doorbloeding, worden afvalstoffen afgevoerd, het kan de balans verbeteren. De paarden vinden een massage eigenlijk altijd fijn.

Massage richt zich op spieren, bij bewegingstherapie worden ook de gewrichten gemobiliseerd.

Als dat meegenomen wordt in een behandeling dan is je paard van top tot teen (of van hoofd tot staart 🙂 ) helemaal los gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *