Ouder happy moving horse

Symphony die een cross hindernis springt. Dat is het beeld, maar deze foto heeft zoveel meer in zich. Hier zie ik echt een happy moving horse.

Wat heeft Symphony allemaal al doorstaan. Ik haalde haar als 4 jarige van Duindigt. Zij bleek niet zo geschikt voor het koersen. Zij was wel snel, maar schoot enorm in de stress zodra er publiek was en muziek en gepraat door luidsprekers.

Ze had een trailer laad probleem. Een half jaar heeft het geduurd voordat dat opgelost was. Ik ging endurance met haar rijden, maar haar hoeven bleken te zwak. Zij heeft dunne zolen en maakte tal van hoefzweren en zoolkneuzingen door.l Zij houdt wel enorm van buitenritten. Toen mijn oude paard Amigo stierf, thuis in de bak, Symphony was erbij, stortte Symphony een soort van letterlijk in. Haar rug zakte door. Ze was haar maatje, haar leider kwijt. Bo kwam en daar had ze een hele andere verstandhouding mee. Inmiddels vond ik mezelf te zwaar geworden om nog op Symphony te rijden, zeker met haar moeilijke rug.

Ze kreeg een nieuwe taak als leerpaard voor jonge ruiters. Die taak past haar heel goed. Ze mocht lekker mee op buitenrit, wat ze heerlijk vond. Toen kwam de verhuizing van Diepenveen naar Okkenbroek. Haar bijrijdster kwam in het begin nog wel, maar de afstand was te groot en er kwam een nieuwe bijrijdster. Dat was Vera.

Vera kon al behoorlijk rijden, maar met springen had ze niet veel ervaring. “Ik maak er wel een dressuurpaard van” zei ze. Ik heb haar succes gewenst daarmee, maar natuurlijk is de dressuur belangrijk voor de basis. Tijdens haar proefrit (buiten) maakte Vera meteen kennis met een situatie waarbij veel spanning kwam en Symphony begon wat te flippen. Uiteindelijk zijn we door gereden en vond Vera het nog steeds leuk. Zij is echt met Symphony aan de slag gegaan, af en toe mee naar les bij de Eik, af en toe wat sprongetjes maken. Voorgesteld om lid te worden van de rijvereniging en ze ging zelfs officieel dressuur wedstrijden starten en 8 winstpunten bij elkaar gereden.

Bij de rijvereniging werd er natuurlijk ook gesprongen en Vera heeft een aantal keer BB gestart en ze nam crossles. En nu deze foto…. hierin komt alles samen. Het plezier spat er aan alle kanten van af. Negentien jaar en nog lekker crossen in Broekland en lekker in haar vel steken. Wat een genot om Symphony zo te zien.

Vera vroeg mij regelmatig om Symphony even na te kijken omdat ze dan voelde dat ze niet op haar best liep. Dan masseerde ik Symphony en was Vera ook weer blij omdat ze dan nog fijner kon rijden.

Inmiddels heeft Vera een nieuwe kans gekregen om een jong paard op te leiden. Voor Symphony heb ik nu wederom een jonge amazone die in het weekend een buitenrit met haar gaat maken, zo blijft ze blij. Zelf hou ik haar bij met longeren en als ik zie dat ze moeilijker loopt dan masseer ik haar. Ze wordt binnenkort 20, ik hoop haar nog een tijd zo fit te houden. Juist voor een ouder wordend paard is massage een geweldige ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *